Не в обкладинці книги справа, а в тім, що криється в рядку…
Для пошуку на сторінці використовуйте комбінацію клавіш Ctrl+F
Просто читайте
Натискайте
на цей банер
і просто скачуйте книги
у форматах
Pdf або Doc
baner-korekta-2019 Читайте і насолоджуйтесь)
Сергій КОРНЯ – система морально-психологічного забезпечення ЗСУ
Сергій КОРНЯ
Volodymyr V. KRAVCHENKO – La situación en Ucrania/The situation in Ukraine
Володимир Кравченко
Вадим КАРПЕНКО – управління, комунікація та інформаційна безпека
Руслан ТКАЧУК – Аналітичні статті
Ігор ВІТИК – Україна у вирі боротьби за незалежність (історична публіцистика)
Василь ТИМКІВ – Тонкі аспекти державного управління
 Василь Тимків
Роман МАТУЗКО – Московська імперія vs Українська держава
Роман МАТУЗКО-1
Василь ШВИДКИЙ – погляд в історію
Олексій КАРПЕНКО – графіка: історична тематика
Андрій МУЗИЧЕНКО (АНЖИ) – художні роботи
Андрій Музиченко
Олексій ПАЛІЙ – рекламна фотографія
Олексій ПАЛІЙ
Олег ТИМОШЕНКО – тероборона у фотографіях
Олег ТИМОШЕНКО
Лідія БУЦЬКА – Війна! (поезії)
Лідія БУЦЬКА
Лідія ХАУСТОВА – Слов’янськ. Поезія війни
Лідія ХАУСТОВА
Владислав ТАРАНЮК – оповідання, сценарії
Твори Віктора ВАСИЛЬЧУКА

8 квітня 2021

Для підтримки ефекту нарощування російських військ та військової техніки вздовж кордонів України кремлівський агітпроп помітно активізувався у дезінформації саме в українській темі. Декому ця ситуація здається загрозливою, однак доба глобальної інфодемії (2014 -2015 рр.), коли російською дезою були інфіковані півсвіту, у минулому. Нині Україна та міжнародна спільнота чітко моніторять та фіксують як поведінку Росії з її перекиданням військ, так і дезінформаційні кампанії підконтрольних їй ЗМІ. У тому числі у темі інформаційних маніпуляцій щодо вакцин від коронавірусу. До цього зокрема долучилася служба зовнішньої розвідки РФ. Однак про все по порядку.  

Ми звикли сприймати всюдисущі російські фейки як неприємну, але неминучу властивість сучасного глобального інформаційного простору. Однак цього тижня Кремль нагадав, що для нього дезінформація є й інструментом підтримки військової сили. Адже значному сплеску дезінформації, спрямованої  на Україну, передувало нове нарощування збройних сил Росії вздовж українських кордонів. Фактчекінгова платформа ЄС «Східний Стратком» протягом тижня зафіксувала та спростувала понад 4100 російських фейків, націлених на Україну, із понад 11 000 вироблених та поширених кремлівським агітпропом. Ця ситуація ще раз підкреслила: головна мета дезінформаційних кампаній Кремля – Україна.

Хіти прокремлівської дезінформації

Коли російська військова техніка та війська рухались до України, прокремлівські ЗМІ упорядкували мішанину своїх фейків та сконцентрувалися на найбільших дезінформаційних хітах. Вони посилили зусилля, аби представити Україну як невблаганного агресора (що атакує власну територію!), нещасну маріонетку США; зображували Україну націоналістичною в міру неминучого геноциду росіян на Донбасі та стверджували, що Україна навіть не є державою. Для  людей зі здоровим глуздом вживання двох суперечливих переконань є ознакою когнітивного дисонансу. Та прокремлівські ЗМІ це не обходить, їх завдання в іншому: доправити спеціальні повідомлення своїм цільовим аудиторіям.

Цього тижня прокремлівські ЗМІ знову безпідставно звинуватили Київ у порушенні Мінських домовленостей, як і в 2015 – 2020 роках. Дезінформація стверджує, що США підштовхували Україну до конфронтації з Росією, нові візуальні ефекти отримала кремлівська концепція «громадянської війни». Зокрема, база EUvsDisinfo поповнилася знаковими новинками російської дези: «США потрібна війна в Україні, щоб зупинити трубопровід “Північний потік-2” (Росія 24), «Команда Зеленського не прихильна до виконання Мінських домовленостей» (dnr-pravda.ru), «У квітні 2014 року Київ розпочав військову операцію проти республік Донецьк та Луганськ» (поширено більш як 30 на інформаційних ресурсах Кремля).

Ніби спираючись на свою «найкращу практику», прокремлівські ЗМІ також передавали дуже емоційні повідомлення про маленького хлопчика, якого нібито вбив безпілотник української армії на Донбасі. Ця брехня (навіть попри те, що вона швидко була розвінчана українськими та навіть російськими фактчекерами) була поширена в підконтрольних Кремлю ЗМІ і використана спікером російської Думи, який висунув вимогу (і сміх, і гріх) щодо виключення України зі складу Ради Європи. Світові ЗМІ одразу ж замітили схожість такого підходу на сумнозвісну історію про «розп’ятого хлопчика», яку прокремлівські ЗМІ розповсюдили у 2014 році, щоб розпалити ненависть до українців серед російської внутрішньої аудиторії та виправдати свою збройну агресію проти України.

Гра з «геноцидом»

У цьому контексті викликають особливе занепокоєння твердження про те, що Україна збиралася підбурити геноцид росіян на Донбасі, яке знову з’явилося в прокремлівських ЗМІ цього тижня («Після спроби розпалити геноцид на Донбасі Україна зникне з карти» (Росія 24 – YouTube). Депутат російської Думи Юрій Швіткін навіть запропонував підготувати звернення до «парламентів держав», щоб засудити дії «українських прихильників» «геноциду» російського населення.

Попри те, що прокремлівські джерела вживають цей термін у дещо ліберальному ключі (заблокування води – «геноцид» у Криму; відмова офіційного Києва купувати вакцину «Супутник V» – «геноцид» українців), такі твердження увічнюють видатний прокремлівський дезінформаційний  концепт щодо «нацистської – фашистської» України. Якщо у минулому Кремль використовував необґрунтовані твердження про геноцид, щоб виправдати свою військову агресію, то сьогодні такі претензії покликані допомогти мобілізувати громадську підтримку дій офіційної Москви, зробивши ставку на моральне обурення суспільства. Один із прокремлівських експертів і частий гість політичних ток-шоу на російському телебаченні, редактор військового російського журналу «Ігор Коротченко зокрема заявив: «Ні залякування, ні крик із західних столиць не вплинуть на рішучість Росії не дозволити проводити геноцид на Сході України. …Російська громадська думка не дозволить здійснити цей злочин».

Як це робилося неодноразово раніше, прокремлівські ЗМІ намагаються сформувати громадську думку, де, за висловом Петра Померанцева, «нічого не відповідає дійсності і все можливо». Навіть демонстративний ядерний удар «десь в океані», щоб дати Україні та Заходу урок.

Про вакцини

Незважаючи на сплеск уваги до України, прокремлівські ЗМІ продовжили дезінформаційну кампанії щодо вакцин, цього разу за допомоги служби зовнішньої розвідки РФ. Зокрема багато російських відомств перевидали її пресреліз, в якому стверджується, що «європейські бюрократи» вживають термінові заходи для дискредитації вакцини Sputnik V. На підтримку такого аргументу, російська розвідка вважала за розумне сфальсифікувати цілу цитату чиновника ЄС, який нібито закликав Європейське агентство з лікарських засобів відкласти надання дозволу на застосування російської вакцини до липня або серпня. У той же час французьке відділення російського телеканалу Sputnik заявило, що керівниця Європейського агентства з лікарських засобів, яке в даний час проводить аналіз Sputnik V, заявила, що буде домагатися заборони російської вакцини. «Східний Стратком» проаналізував та спростував кожне з цих тверджень – все від початку до кінця видумка. Але виникає запитання: для чого уся ця марнота? Насправді російські пропагандисти у даному випадку дотримуються тенденції зображати ЄС як схильного до російської вакцини («постійно аналізує» її, але не може прийняти через ту ж всесвітню змову»). Кремль робить усе, аби підірвати довіру до європейських зусиль щодо протистояння пандемії коронавірусу, зокрема через проведення вакцинації. Особливо активний у цих потугах офіційний акаунт у Twitter вакцини Sputnik V, що дедалі більше залучається до тролінгу та дискредитації європейських ЗМІ, установ та політиків.

Руслан Ткачук

Перегляди:1,172
Центральний будинок офіцерів ЗСУ
Міжнародна виставка “Зброя і безпека” (МВЦ)
VVK-STUDIO (ютуб-канал для всіх)
Книжкові видання:
"Народні казки про тварин". В ілюстраціях Олексія Карпенка     Велика розмальовка до "Український народних казок про тварин"     Марія БЕРЕЖНЮК. "Казки Марії". В ілюстраціях Олексія Карпенка     Василь ТИМКІВ, Олена ПОДРУЧНА "Словник музичних термінів"     Олексій КАРПЕНКО "Холодна зброя". Ілюстрований довідник.
    Ігор ВІТИК “Українська повстанська армія ― гордість української нації. Боротьба українського народу за створення своєї української соборної самостійної держави 1914-1944”     Ігор ВІТИК “На олтар боротьби. Боротьба українського народу за створення своєї української соборної самостійної держави з 1944 року по наш час”  
Пригоди Марка та Харка
Бурлескний роман.
Всі книжки про Марка та Харка в одній. Сміх та хороший настрій гарантовані
КЛУБ “М&Х”